Vítězové druhého kola grantového řízení 2006

Výbor nadace vybral z celkového počtu 90 prací přijatých do druhého kola grantového řízení čtyři vítězné projekty.

Oceněná díla se podle slov předsedy výboru Filmové nadace RWE & Barrandov Studia doc. Iva Mathé celkově vyznačovala vyšší kvalitou než projekty, které se sešly v prvním kole loňského roku. „Předpokládáme, že výherci v obou kategoriích jsou natolik zkušené a talentované osobnosti, že budou schopní dovést své projekty až na filmová plátna," uvedl. „S potěšením mohu konstatovat, že mezi nimi dominují absolventi FAMU," dodal I. Mathé.

Vyšší počet autorů oceněných nižší finanční částkou (v prvním kole byli výherci tři a získali 200 a dvakrát 100 tisíc korun) byl, jak řekl člen výboru Edgar Dutka, ovlivněn především dvěma faktory: „Žádný ze scenáristů nepředložil natolik kompaktní dílo, aby mohlo být hodnoceno kupříkladu jako scénář Spolu Daniely Fischerové v prvním kole. Zato určitý předpoklad k sice pracnému, ale možnému, přetavení do realizovatelného scénáře jsme shledali hned u tří autorů námětů či povídek."

Společné hodnocení výboru Filmové nadace RWE & Barrandov Studia:

V kategorii filmový scénář získala grant ve výši 120 000 Kč Irena Hejdová za dílo NOHAMA NAHORU aneb Dopřejte si taky něco SUPER!

Ve své poněkud hořké komedii se autorka snaží zachytit průměrnou rodinu v moderní, tj. konzumní, společnosti. Životní hodnoty lidí příběhu včetně na konci se rodícího Minina dítěte jsou jaksi nohama nahoru. Hlavní postavy mají pouze křestní jména, ale v žádném případě to nejsou modelové figurky. Naopak každá z nich má svoji psychologii, i když autorka zejména postavu Otce silně ironizuje. Dopřejte si taky něco Super!, to jsou konzumentské pravdy, které Otec vyznává. V takto myšlenkově vyprázdněné rodině se těžko vyrůstá a hledá místo v životě.

Profil autorky:

Irena Hejdová vystudovala Fakultu humanitních studií Univerzity Karlovy a scenaristiku a dramaturgii na pražské FAMU. Od listopadu 2005 je redaktorkou kulturní rubriky deníku Aktuálně.cz. V loňském roce získala Cenu Sazky (vedlejší kategorie Českého lva) za nejlepší dosud nerealizovaný filmový scénář. Její Děti noci by se měly natáčet letos na podzim v režii Michaely Pavlátové a v produkci společnosti Negativ. Je držitelkou Ceny Josefa Hlávky z roku 2005.

Společné hodnocení výboru Filmové nadace RWE & Barrandov Studia:

V kategorii filmová povídka získala grant ve výši 80 000 Kč Lenka Kny za dílo SLAVNÁ NEMESIS

Velkou předností záměru uchopit filmově román Ladislava Klímy Slavná Nemesis je originalita interpretace autorky. Nevydává se na cestu adaptace, ale vybírá si z aktuálního kontextu téma všudypřítomnosti motivu smrti a úzké, nebezpečné hranice mezi světem představ a každodennosti. Lenka Kny jemně vycítila, že svět představ souvisí nejen s individuální fantazií, ale i s tradicí minulosti. Stejně si je vědoma očišťujícího aspektu ironie a parodie, ke které Klímova předloha vybízí.

Slavná Nemesis je příběh o vášnivém Siderovi v zhoubné pasti posedlosti dvojice žen – Orey a Erraty. Autorka jej však posunuje do současné civilní podoby. Pokus směřuje k zachování jádra příběhu s rysy mýtu nebo podobenství a zároveň k možnostem vyprávět jej jako napínavou love story s dramatickými prvky thrilleru.

Profil autorky:

Lenka Kny je profeionální režisérkou, scenáristkou a producentkou. Působí v nezávislé divadelní a umělecké společnosti Studio Dva a v agentuře Blue Time. Její filmy Podezření, Kruhy na vodě či Vnučka jsou v současnosti ve stadiu příprav.

Společné hodnocení výboru Filmové nadace RWE & Barrandov Studia:

V kategorii filmová povídka získal grant ve výši 80 000 Kč Lordan Zafranovič za dílo SÍLA LÁSKY

Námět Síla lásky Lordana Zafranoviče je příběhem dvou bratrů pocházejících z bývalé Jugoslávie. Etnický konflikt a bratrovražedná válka oba zahnaly do jižních Čech. Svému osudu poznačenému drsným naturelem Balkánu ale neuniknou ani zde. Zafranovič zvolil jako žánrový rámec svého vyprávění baladu, do níž však zasadil příběh, jenž je univerzální, ale zároveň i výsostně aktuální. Odráží hrůzy války, která šokovala svět, a možná by dobrý scénář v lecčem dokázal odhalit i její příčiny a některým z nich dokonce i porozumět. Síla lásky sice není příběhem o české současnosti, je ale zobrazením odvrácené tváře dnešního světa.

Profil autora:

Mezinárodně uznávaný chorvatský režisér Lordan Zafranovič vystudoval FAMU v Praze. Je tvůrcem vynikajícího filmu Okupace v 26 obrazech či válečného dramatu Pád Itálie. Natočil však řadu žánrově odlišných snímků. U nás je asi nejznámější Má láska s Jakubem z roku 1982 a Má je pomsta z roku 1995 s Jiřím Bartoškou, Ivanou Chýlkovou a Terezou Brodskou.

Společné hodnocení výboru Filmové nadace RWE & Barrandov Studia:

V kategorii filmová povídka získala grant ve výši 80 000 Kč Martina Komárková za dílo MEZI NÁMI

Dramaticky gradovaný text s náznakem přesvědčivých dialogů vykresluje příběh Anny, ženy s duší nalomenou bezvýchodnou životní situací. Přichází jako pacientka do psychiatrické léčebny a ocitá se ve skupině frekventantů „otevřeného" oddělení. Mánie, posedlost, deprese – stavy na hranici neuróz a vážné duševní nemoci – drží všechny v zemi nikoho, mezi blázincem za mřížemi a životem na svobodě. Anna se svou nutkavou snahou pomáhat na sebe postupně bere roli té, která ostatním dodává energii a naději. Jenže role terapeutky jí nepřísluší. Její úsilí má účinky, které už nezvládá. Vyčerpaná sobectvím jedněch a nevšímavostí jiných se ocitá v krizi.

Profil autorky:

Martina Komárková je ředitelkou kulturního domu. Patří mezi řadu zatím neznámých autorů, kteří přihlásili svůj projekt do grantového řízení Filmové nadace RWE & Barrandov Studia. Její dílo však naznačuje, že jde o talentovanou autorku.