Filmová nadace ocenila nejvíce autorů ve své historii

Filmová nadace RWE & Barrandov Studio dnes rozdělila mezi 8 autorů 440 000 Kč.

Filmová nadace RWE & Barrandov Studio dnes rozdělila 440 000 Kč mezi autory nejlepších scénářů, filmových povídek a námětů. V rámci prvního kola letošního výběrového řízení ocenila 7 z 61 přijatých prací. Symbolické šeky převzalo z rukou zástupců RWE a Barrandov Studia osm tvůrců. To je nejvíce od založení nadace v roce 2006, která za tu dobu podpořila domácí autorskou tvorbu celkovou částkou více než čtyři a půl milionu Kč. O dalších téměř 500 000 Kč se mohou autoři filmových a televizních literárních děl ucházet do konce září.

Symbolický šek na 90 000 Kč převzala Magdalena Bittnerová se svým scénářem k historickému snímku z roku 1946 Krvavá pomlázka. Shodně po 80 000 Kč obdrželi Viktor Polesný za příběh pomníku J. V. Stalina na Letné nazvaný Monstrum a Vít Poláček za intimní romanci ze současnosti Čtenářka. Rovněž historické téma zpracovali Drahoslav a Jan Makovičkovi. Jejich scénář První dáma o Charlotte Masarykové získal 50 000 Kč. Z námětů a filmových povídek byli odměněni Petr Václav za životopisnou látku o Josefu Myslivečkovi Il Boemo příspěvkem ve výši 100 000 Kč, David Stejskal za námět z české komunity ve Skotsku Misery, Luxury a Martin Toul za povídku Druhá tvář, oba částkou 20 000 Kč.

„Mile nás překvapil vysoký počet kvalitně zpracovaných témat z české minulosti. Na tu ocenění autoři nahlížejí originálním způsobem, aniž sklouzávají k bulvárním interpretacím či tradičním klišé," vysvětlil Štefan Uhrík, člen výboru Filmové nadace RWE & Barrandov Studio. „Autoři se tentokrát odklonili od tradičních historických témat české kinematografie, jako jsou druhá světová válka či rok 1968. To je patrné například z námětu k životopisnému filmu Il Boemo, který se odehrává v 18. století, či ze scénáře komorního příběhu První dáma o životě Charlotty Garrigue-Masarykové," dodal Uhrík.

Filmová nadace RWE & Barrandov Studio na posledním zasedání správní rady zvolila svého nového předsedu. Tím se stal ředitel komunikace RWE Transgas Martin Chalupský, který vystřídal dosavadní předsedkyni Zuzanu Horovou, výkonnou ředitelku Barrandov Productions. Ta však ve správní radě zůstavá, stejně jako Janka Vozárová, generální ředitelka Barrandov Studio.

„Potvrdilo se naše očekávání, že cesta scénářů na filmové plátno nebude jednoduchá. Výroba filmu často trvá několik let, což může dosvědčit i režisér uměleckého snímku HLAVA – RUCE – SRDCE. Přesto je pro všechny pozitivním signálem, že loni byla tato první úspěšná realizace dříve oceněného scénáře uvedena do kin," řekl Martin Chalupský, nově zvolený předseda správní rady Filmové nadace RWE & Barrandov Studio a dodal: „Na přelomu let 2011/2012 bude mít premiéru syrový příběh scenáristy a režiséra Zdeňka Jiráského Poupata s Vladimírem Javorským v hlavní roli. Připravuje se také realizace scénáře letos podruhé oceněného Petra Václava Nikdy nejsme sami. V příštím roce by měl začít režisér Vít Olmer točit v České televizi film Lehká jako dech podle podpořeného scénáře Anny Mikulkové."

Námět nebo scénář poslalo Filmové nadaci RWE & Barrandov Studio už přes 800 lidí. „To je obrovský počet a pro nás je výzvou práce s těmito lidmi, kteří mají zájem a chuť něco tvořit. Už loni proto nadace začala se vzdělávacími aktivitami, což je podle mého názoru směr, na který se musíme více zaměřit. Jen tak bude možné nabídnout filmovým producentům a následně divákům nové, kvalitní filmové a televizní projekty," uvedl Martin Chalupský.

Dnes bylo také vyhlášeno druhé kolo výběrového řízení pro rok 2011. Termín uzávěrky přihlášek pro kategorie literární příprava celovečerních hraných filmů a literární příprava filmové televizní tvorby je stanoven na 30. září 2011. Podrobné informace o činnosti Filmové nadace RWE & Barrandov Studio a vítězích předchozích kol výběrového řízení jsou k dispozici na internetových stránkách nadace.