Dva nové filmy

V říjnu se českým divákům představí další dva snímky podle nadací oceněných scénářů. Jedná se o dystopické drama BĚŽNÁ SELHÁNÍ podle scénáře Kláry Vlasákové a životopisný příběh na motivy života skladatele Josefa Myslivečka IL BOEMO podle scénáře Petra Václava.

Od zahájení scenáristických soutěží v roce 2006 tak podle podpořených scénářů vzniklo osmnáct celovečerních hraných děl.

Film BĚŽNÁ SELHÁNÍ byl ještě před spuštěním české kinodistribuce uveden ve světové premiéře na začátku září na filmovém festivalu v italských Benátkách, odkud si režisérka Cristina Groșan přivezla cenu “Autrici under 40 Valentina Pedicini”, což je ocenění pro režisérky mladší 40 let. Následně se snímek stal závěrečnou projekcí na festivalu Cinefest v Maďarsku. Na festivalu Finále Plzeň na konci září byla BĚŽNÁ SELHÁNÍ promítána v sekci První úlovek v české předpremiéře.

Druhý z projektů IL BOEMO, poprvé mezinárodní publikum mohlo vidět na prestižním filmovém festivalu ve španělském San Sebastianu na konci září. Snímek IL BOEMO si zvolili organizátoři Finále Plzeň jako zahajovací snímek festivalu a účastnil se hlavní soutěže o Zlatého ledňáčka. Film bude zahajovací projekcí také na festivalu Filmový Písek.

Výpravný historický film IL BOEMO vybrala ČFTA z 15 letos realizovaných děl a vyslala jej do boje za Českou republiku o cenu Oscar americké Akademie filmového umění v kategorii Nejlepší zahraniční film. Užší nominace budou zveřejněny 21. prosince a slavnostní ceremoniál je naplánován na 12. března 2023. Budeme držet pěsti!